در چه شرایطی می‌توان اجرت‌المثل ایام زوجیت را مطالبه کرد

اگر شما هم وکیل هستید و یا یک موسسه حقوقی دارید با کلیک روی دکمه معرفی و تبلیغ وکلا » در سایت هزار وکیل ثبت نام نموده و سپس خودتان را معرفی کنید.

مطالبه اجرت‌المثل ایام زوجیت در قوانین ایران شرایط خاصی دارد و به سادگی قابل دریافت نیست. در واقع، زن برای انجام کارهایی که شرعاً و قانوناً بر عهده او نیست، مستحق دریافت اجرت‌المثل است. در اینجا شرایط و نکات مهم مربوط به این موضوع را شرح می‌دهم:

ماده قانونی مرتبط:

مهم‌ترین ماده قانونی در این خصوص، ماده 336 قانون مدنی است که مقرر می‌دارد:

> «هرگاه کسی بر حسب امر دیگری، عملی را انجام دهد که عرفاً برای آن عمل اجرتی باشد یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد، عامل مستحق اجرت‌المثل خواهد بود مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است.»

شرایط استحقاق اجرت‌المثل:

برای اینکه زن بتواند اجرت‌المثل ایام زوجیت را مطالبه کند، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

1. انجام کار به دستور شوهر: زن باید کارهایی را به دستور و درخواست شوهر انجام داده باشد. البته این دستور می‌تواند صریح یا ضمنی باشد.
2. عدم تبرعی بودن عمل: زن نباید قصد انجام رایگان و تبرعی کارها را داشته باشد. یعنی باید مشخص باشد که قصد داشته در ازای انجام کارها، اجرت دریافت کند. اثبات عدم تبرعی بودن به عهده زن است.
3. انجام کارهایی که شرعاً و قانوناً بر عهده زن نیست: کارهایی که زن انجام داده، باید جزء وظایف شرعی و قانونی او نباشد. به عبارت دیگر، کارهایی فراتر از وظایف خانه‌داری و همسرداری متعارف باشد.
4. عرفی بودن اجرت برای آن کار: عرف و عادت جامعه باید برای انجام آن نوع کارها، اجرت و دستمزد در نظر بگیرد. به این معنی که اگر عرفاً برای انجام آن کارها پولی پرداخت می‌شود، زن می‌تواند مطالبه اجرت کند.

مصادیق کارهایی که می‌توان برای آن‌ها اجرت‌المثل مطالبه کرد:

* کارهای غیرمتعارف: انجام کارهایی که فراتر از وظایف معمول یک زن خانه‌دار است، مانند پرستاری از بیمار صعب‌العلاج، کمک به شوهر در کسب و کار (به‌طور مداوم و نه صرفاً موردی)، و کارهایی که معمولاً توسط کارگر یا پرستار انجام می‌شود.
* کار در ملک شوهر: اگر زن در ملک متعلق به شوهر کار کرده باشد (مانند بنایی، نقاشی، باغبانی به صورت حرفه‌ای) و این کارها به دستور او انجام شده باشد.

نکات مهم:

* بار اثبات: اثبات شرایط فوق (به خصوص عدم تبرعی بودن) بر عهده زن است. زن باید بتواند به دادگاه ثابت کند که قصد انجام رایگان کارها را نداشته و به امید دریافت اجرت، آن‌ها را انجام داده است.
* دادگاه: تعیین میزان اجرت‌المثل بر عهده دادگاه است و دادگاه با توجه به نظر کارشناس، طول مدت انجام کار، نوع کار، وضعیت مالی زوج، و سایر عوامل مؤثر، مبلغ اجرت‌المثل را تعیین می‌کند.
* طلاق: معمولاً مطالبه اجرت‌المثل در زمان طلاق یا پس از آن مطرح می‌شود.
* تراضی: زوجین می‌توانند در طول زندگی مشترک یا هنگام جدایی، بر سر میزان اجرت‌المثل به توافق برسند و این توافق را به صورت مکتوب ثبت کنند.
* فوت شوهر: اگر شوهر ف
برای دریافت مشاوره حقوقی یا اخذ وکیل جهت پرونده حقوقی می توانید از لیست وکیل ها و موسسات حقوقی معرفی شده در سایت هزار وکیل به نشانی https://www.hezarvakil.ir استفاده نمایید. سایت هزار وکیل یک سایت جهت معرفی و ثبت آگهی وکیل ها و موسسات حقوقی می باشد
اگر شما هم وکیل هستید و یا یک موسسه حقوقی دارید با کلیک روی دکمه معرفی و تبلیغ وکلا » در سایت هزار وکیل ثبت نام نموده و سپس خودتان را معرفی کنید.

عضویت در کانال هزار وکیل

برای آشنایی بیشتر با سایت هزار وکیل و مطالعه مقالات کاربردی حقوقی، ما را در کانال‌های پیام‌رسان دنبال کنید. در کنار معرفی وکلا و موسسات حقوقی، مطالب آموزشی و پرسش و پاسخ‌های حقوقی نیز در اختیار شماست.

بهترین وکیل ها به ترتیب ستاره در سایت هزار وکیل
وکیل پایه یک دادگستری
دکتر محمد سلیمی افشارجقی
قم
وکیل
دکتر احمد زهره وند
تهران
وکیل پایه یک دادگستری
سميه فتحي
تهران
وکیل کانون وکلا
دانیال جلیل پور
تهران
وکیل پایه یک دادگستری
دکتر میثم ویسی
کرمانشاه
09125942780 (09375942569)
وکیل
پانیذ قمشی بزرگ
کرج
وکیل پایه یک دادگستری
الهه عباسی
تهران
وکیل
محسن صادقی
شیراز
وکیل
میثم ولی زاده
اصفهان
وکیل
امیر علی عمرانی
تهران
وکیل پایه یک دادگستری
دكترامين اميني زارع
تهران
وکیل
فرزانه ولی زاده
تهران
وکیل
لیلا انصاری
تهران
وکیل
مریم پیری
تهران
وکیل
احسان اسلامی
نور
 مطالب پیشنهادی از سراسر وب




تلفن وکیل ها به ترتیب ستاره در سایت هزار وکیل
09125942780 (09375942569) (کرمانشاه )
09365131897-02634941206-09121626297 (کرج)
09125099597-09376497286 (تهران)
09161598419 (خرم‌آباد )
09118326760 (سیاهکل)